top of page
Търсене

Интервю с Илиян Терзиев в Human Capital

ИЗТОЧНИК Human Capital
Има леко раздвижване в строителството: на всеки десет оферти тръгват три Илиян Терзиев, управител на „АТ Инженеринг 2000" Илиян Терзиев е строителен инженер. През 1979 завършва ВНВСУ „Ген. Благой Иванов", специалност „Промишлено и гражданско строителство". От 1979 до 1990 работи в системата на ГУСВ. От 1991 досега е управител на една от първите български частни строителни компании - „АТ Инженеринг 2000". Има богат опит в изграждането на промишлени, граждански и инфраструктурни обекти.

Излезе ли вече от точката на замръзване строителният сектор в България? Като цяло се наблюдава известно раздвижване в нашия бранш. Показателно за това е, че за периода септември 2009 - март 2010 на всеки 10 оферти започвахме работа по една, докато от март месец насам на всеки 10 тръгват три.

Вижте видео с Илиян Терзиев, управител на "АТ Инженеринг 2000" Какъв тип са офертите, за които говорите? В момента интересът е насочен преди всичко към търговските и жилищните сгради. Предимство имат качествените проекти с добри локации.

Какво се промени за вас в последните две години? Кризата ни накара да мислим по-прагматично и по-дългосрочно. Тя отся не само добрите специалисти, но и добрите строителни компании.

Последната ви жилищна сграда е завършена през 2008. Наложи ли се да замразите проекти или следвахте добре разчетен план? Ние винаги сме строили предимно комерсиални сгради в търговската сфера, офиси, производствени халета. Но имаме опит и в жилищното строителство. През 2007 стартирахме изграждането на мащабен проект в тази област - жилищен комплекс "Розлин Парк" в кв.Люлин, и много скоро ще бъде предаден първия етап от него. Да, имаше известно забавяне, но не поради проблеми с финансирането от страна на инвеститора.

Какво точно се случва на жилищния пазар? Според мен липсата на кредити или прекалено скъпите кредити принуждават хората да не си купуват жилища, въпреки че имат нужда.

По какви проекти работите в момента? На път сме да завършим първи етап от новата административна сграда на BTV Медиа Груп, чиято конструкция е изпълнена по метода напрягане след бетониране. Нещо повече - подобен тип строителство за сгради досега не е правено в България. Също така в момента работим и по изграждането на комплекс от 17 еднофамилни къщи на частен инвеститор в Бистрица. Тази година реализирахме успешно три магазина от веригата "BILLA", докато миналата предадохме "Carrefour" - първият търговски център от съвременен тип в Бургас, с който спечелихме конкурса "Сграда на годината".

Какви са плановете, кога ще бъде готова сградата на BTV? Очаква се новият собственик на медията да обяви търг за довършването на сградата.

Има ли вече раздвижване при търговските и офис площите? Да, забелязва се някакво раздвижване. В действителност голям интерес има както към инфраструктурите обекти, така и към комерсиалните сгради като магазини и складови площи.

Какви са последните новости в строителните технологии? След кризата няма кой знае какво ново на строителния пазар - да, идват иновации, хората представят нови материали, но без раздвижване на пазара ще е много трудно.

Има ли интерес от страна на инвеститори към устойчиви сгради, зелени сгради? Да, има, но това е твърде голяма инвестиция. А и този тип сгради се изплащат за по-дълъг период от време.

Необходими ли са промени на законодателно ниво, за да се съживи строителният бизнес? Според мен, да. Навсякъде по света жилищните кредити са с преференциални лихви и те обикновено са доста по-ниски от всички останали. В България е точно обратното, лихвите за жилища са най-скъпи и това затруднява развитието на строителния сектор.

Някои от държавите в Европа намалиха данъците при закупуване на жилище. Трябваше ли това да се случи и в България? Аз не бих казал, че данъците са големи. Напротив - данъците са малки, проблемът идва от неплащането им.

Какви са най-сериозните проблеми в строителния бранш и по какъв начин могат да се решат? Липсата на инвеститори, както и затруднения достъп до финансиране, са сред едни от основните проблеми, спъващи работата на компаниите от всички сектори.

Ясно ли е през следващата година по какви нови проекти ще работите? Работим усилено по отношение на бъдещи наши ангажименти. Хората имат желание, искат да работят, но най-големият проблем в момента си остава финансирането.

Как виждате строителния сектор след една година? Да се надяваме - поне укрепнал.

380 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page